NEWS,  ŚLĄSKIE RESTAURACJE

Czym jest oferta gastronomiczna w czasie epidemii?

W dzisiejszej jakże trudnej sytuacji, znaleźliśmy się wszyscy, bez wyjątku. Pytanie zasadnicze, czy wszyscy zdajemy sobie z tego sprawę. Lekceważenie obostrzeń i zaleceń nie jest kwestią osobistego wyboru i stosunku do swego zdrowia, a ogromnym brakiem odpowiedzialności i szacunku do społeczności. Czysty egoizm w zachowaniu jednostek może skutkować zagrożeniem i nieszczęściem wielu osób…
Czystość oraz dbanie o higienę i zadbanie o właściwe warunki sanitarne to najważniejszy aspekt działania placówek gastronomicznych. W czasie zarazy należy ze szczególna uwagą pilnować codziennych działań. Dziś świat gastronomii stoi przed ogromnym wyzwaniem zwielokrotnienia dbałości o czystość i świadomość higieniczną. Zwracam się z sugestią o głębokie przeanalizowanie procedur i ich realizacji, analizę zachowań pracowników w pracy jak i po za. Jednocześnie warto przemyśleć receptury oferowanych dań na wynos. Dopuścić do oferty jedynie potrawy o dobrej drodze higienicznej, nie w myśl przepisów sanepidu, ale dodać świadome zachowanie zmniejszające zagrożenie epidemiologiczne. Wyeliminować produkty i półprodukty o wysokim stopniu ryzyka. Dla przykładu zastanówmy się nad różnicą np. bardzo popularnego burgera. Zastosowanie burgera opiekanego posiada przewagę sterylności nad bułką nie opieczoną. Jak zapewnić czystość sałaty? Zaproponujmy grillowane warzywa. Może warto wprowadzić sosy w fabrycznych jednorazowych opakowaniach. Oferujmy potrawy poddawane obróbce termicznej. Pamiętajmy o sterylności opakowań jednorazowych. Pytań jest wiele, a odpowiedzi są w logice i głębokiej analizie zagrożenia. Nasze przetrwanie zależne jest od naszych działań. Nasze działania możemy dziś wykorzystać do zwiększenia zaufania u naszych gości albo stracić dobrą opinię. Myślę, że ważnym przekazem do konsumenta jest uświadomienie, iż dziś priorytetem jest bezpieczeństwo, a nie hedonistyczna przyjemność konsumpcji.

Autor: Rafał Walczak

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *