DEGUSTUJEMY,  NEWS

Seghesio Sonoma Zinfandel 2017

W 2020r. Winnica Seghesio Family Vineyards obchodzi swoją 125 rocznicę. Zalicza się do jednych z najstarszych kalifornijskich winnic w Sonomie, które mogą pochwalić się ponad stu letnią historią. Seghesio Family Vineyards zostało założone w 1895 roku, kiedy włoski imigrant i winiarz Edoardo Seghesio nasadził swoją pierwszą winnicę krzewami zinfandel w dolinie Alexander w hrabstwie Sonoma. Szkoda, że w 2011r stała się częścią konsorcjum Crimson Wine Group, zamykając zawsze mile widziany wizerunek rodzinnego i pokoleniowego winiarstwa.

Dziś Seghesio Family jest prawie synonimem zinfandel. Pod ręką winiarza Andy Robinsona wytwarza się kilka wyjątkowych win, starając się wyrazić możliwości terrior i głębokość smaku gron zinfandel.
W kieliszku kuszące aromaty malin, jagód, przypraw, cygar i cedrowych aromatów w średnim i pełnym stylu. Dobra równowaga z odrobiną pikanterii. Dla poszukiwaczy smaków, z większym portfelem winnica ma całą gamę coraz wyższych etykiet.

SUGESTIA KULINARNA: To solidne i doskonałe wino do grillowania, żeberek, duszonej wieprzowiny czy biesiady na tarasie.

PRODUCENT: SEGHESIO Family Vineyards
KRAJ: USA
REGION: Kalifornia, Sonoma
SZCZEPY: 87% zinfandel, 9% petite sirah, 2% carignane, 1% syrah and 1% mixed reds.
ROCZNIK: 2017
DOSTĘPNOŚĆ: importer Mielżyński

Tekst i foto: Rafał Walczak

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *