
Black Friday i bakłażan pieczony z pęczakiem
Black Friday czyli po prostu czarny piątek to najlepszy czas na zakupowe szaleństwo. Choć różnie bywa z tymi rabatami to nam się odrobinę to szaleństwo udzieliło.
Black Friday nawet na wina więc udało nam się upolować kilka ciekawych butelek. Turnau z rabatem u Kondrata, kartonik z Centrum Wina, kilka fajnych win w obniżonej cenie wpadło do koszyka w Auchan, a Lidl obniżył ceny win o połowę więc tam też musieliśmy zajrzeć.
Istne szaleństwo!
Dlatego obiad dziś oparty na winie i przy winie 🙂
Co powiecie na Vermentino Di Sardegna? Podamy go do bakłażana z kaszą.
Bakłażan pieczony z pęczakiem
Składniki:
- 1 bakłażan
- kasza pęczak
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 pomidory
- oliwa
- zioła prowansalskie
- wędzona i ostra papryka,
- sol i pieprz
- ser gorgonzola
- śmietana 30%
- natka pietruszki
Kaszę pęczak gotujemy na sypko. Bakłażana przecinamy na dwie połówki. Miąższ nacinamy wzdłuż i w poprzek, ułatwi to jego późniejsze wyciągnięcie. Piekarnik ustawiamy na 180 stopni i wkładamy bakłażana na 25 minut. Obieramy i kroimy cebulę oraz dwa ząbki czosnku, podsmażamy na oliwie. Dwa pomidory obrane ze skórki i pozbawione gniazd nasiennych kroimy w kostkę i także wrzucamy na patelnię. Doprawiamy ziołami prowansalskimi, wędzoną i ostrą papryką, solą i pieprzem. Zdejmujemy patelnię z ognia. Przygotowujemy pastę z sera gorgonzola i śmietany 30%, oba składniki łączymy ze sobą, rozgniatając je widelcem. Z piekarnika wyjmujemy bakłażana i łyżką wyciągamy miąższ, który siekamy. Pęczak i miąższ dodajemy na patelnię i wszystko razem mieszamy. Masą nadziewamy bakłażana, a na górę kładziemy pastę. Wszystko zapiekamy przez 10 minut. Po wyjęciu posypujemy natką pietruszki.
Vermentino Di Sardegna kupiliśmy w Centrum Wina, a jego delikatnie mineralny smak oraz nuta słodyczy, świetnie skomponowała i zbalansowała naszą potrawę.
A Wam co udało się upolować?

Weingut Sommer Pfalz Scheurebe

TEJO
Może Ci się spodobać

Jeden komentarz
Aga
A ja tylko zestaw win z Domu Wina.