FOOD PAIRING,  WINO W KUCHNI

Black Friday i bakłażan pieczony z pęczakiem

Black Friday czyli po prostu czarny piątek to najlepszy czas na zakupowe szaleństwo. Choć różnie bywa z tymi rabatami to nam się odrobinę to szaleństwo udzieliło.

Black Friday nawet na wina więc udało nam się upolować kilka ciekawych butelek. Turnau z rabatem u Kondrata, kartonik z Centrum Wina, kilka fajnych win w obniżonej cenie wpadło do koszyka w Auchan, a Lidl obniżył ceny win o połowę więc tam też musieliśmy zajrzeć.

Istne szaleństwo!

Dlatego obiad dziś oparty na winie i przy winie 🙂

Co powiecie na Vermentino Di Sardegna? Podamy go do bakłażana z kaszą.

Bakłażan pieczony z pęczakiem

Składniki:

  • 1 bakłażan
  • kasza pęczak
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 pomidory
  • oliwa
  • zioła prowansalskie
  • wędzona i ostra papryka,
  • sol i pieprz
  • ser gorgonzola
  • śmietana 30%
  • natka pietruszki

Kaszę pęczak gotujemy na sypko. Bakłażana przecinamy na dwie połówki. Miąższ nacinamy wzdłuż i w poprzek, ułatwi to jego późniejsze wyciągnięcie. Piekarnik ustawiamy na 180 stopni i wkładamy bakłażana na 25 minut. Obieramy i kroimy cebulę oraz dwa ząbki czosnku, podsmażamy na oliwie. Dwa pomidory obrane ze skórki i pozbawione gniazd nasiennych kroimy w kostkę i także wrzucamy na patelnię. Doprawiamy ziołami prowansalskimi, wędzoną i ostrą papryką, solą i pieprzem. Zdejmujemy patelnię z ognia. Przygotowujemy pastę z sera gorgonzola i śmietany 30%, oba składniki łączymy ze sobą, rozgniatając je widelcem. Z piekarnika wyjmujemy bakłażana i łyżką wyciągamy miąższ, który siekamy. Pęczak i miąższ dodajemy na patelnię i wszystko razem mieszamy. Masą nadziewamy bakłażana, a na górę kładziemy pastę. Wszystko zapiekamy przez 10 minut. Po wyjęciu posypujemy natką pietruszki.

Vermentino Di Sardegna kupiliśmy  w Centrum Wina, a jego  delikatnie mineralny smak oraz nuta słodyczy, świetnie skomponowała i zbalansowała naszą potrawę.

A Wam co udało się upolować?  

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *