DEGUSTUJEMY,  NEWS

Piu Piu

Wciąż fermentujące wino bazowe z 2014 r. poddane spontanicznej fermentacja, 4 lata w dużej beczce, potem rozlane do butelek. Nawet po tym czasie pozostała wystarczająca resztkowa słodycz aby sprostać wysokiej kwasowości Rieslinga. By przyspieszyć fermentację w zamkniętej butelce, wino przenosi się do cieplejszego pomieszczenia i fermentuje. To eksperymentalne wino jest oczywiście niefiltrowane. Resztkowy dwutlenek węgla orzeźwia. W nosie łagodnie korzenne, nutami babki drożdżowej,  W ustach delikatne z kredową mineralnością i świeżością jabłek, wykończone migdałami.

  • PRODUCENT: Fio Wines Niepoort Kettern
  • KRAJ: Niemcy
  • REGION: Mozela
  • SZCZEPY: Riesling
  • ROCZNIK: 2014
  • DOSTĘPNOŚĆ: SPOT  Poznań

Pet Nat czyli Pétillant Naturel 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *