DEGUSTUJEMY,  INFORMACJE BRANŻOWE,  NEWS

WINNE WSPOMNIENIA ENOEXPO 2019

Krótka recenzja win i winnic które zwróciły naszą uwagę podczas tegorocznego ENOEXPO. 
Najsłynniejsze i najpiękniejsze rzeki winem płynące, będące synonimem dla swych nabrzeżnych win to Douro i Mezela. Unikatowe w skali światowej,wysokie i długie ( do kilku kilometrów ) nabrzeża, porośnięte winoroślą… skupiają wielu winiarzy. Na 17-te Enoexpo, znad Mozeli przyjechał Georg Heim. Jego winnica ma swe początki w 1876 r, i dziś w czwartym pokoleniu śmiało patrzy w przyszłość. Szczęściarz, który może skupiać się na jednym szczepie. Na królewskim rieslingu. Przywiózł do Krakowa wachlarz swoich etykiet od wytrawnych po słodkie, wielokrotnie nagradzane od lat w konkursach za najlepsze rieslingi. Jego typowe dla Mozelskiego nabrzeża rieslingi oddają specyfikę terenu o łupkowym podłożu. Od Trocken do Beerenauslese zachowują owocową świeżość, emanują czystością aromatów oraz posiadają stosowną kwasowość. Nic dziwnego, że jego wina zdobyły uznanie jury konkursowego zdobywając dwa brązowe medale i jeden złoty. Kilku procentowy areał Spätburgundera pozwala od 1999 r. na zaprezentowanie potencjału dla tego rejonu w hodowli niemieckiego odpowiednika Pinot Noir, Laudamusberg Spätburgunder w wersji spätlese trocken, mnie przekonał. Zrównoważona kwasowość, czysty nos o delikatnych aromatach, klasyczna owocowość i średnie ciało… Może Georg Heim znajdzie w Polsce importera, chętnie wrócę do jego etykiet…

Black Forest Cuvee Noirsrebrny medal Enoexpo 2019. Zwabiony fajną etykietką oraz statuetką medalową targów, skusiłem się na degustację wina z Czarnego lasu (Black Forest, to nazwa na cześć lasów Schwarzwaldzkich). Cuvee Noir to mieszanka czerwonych gron typowych dla Badenii. To wino choć bez wygórowanych aspiracji, zadowala w segmencie win codziennych. Prosty kuparz, daje wino gładkie, o delikatnych aromatach i średniej treściwości. Zachowuje soczystość. Dają się wyczuć nuty czerwonej porzeczki, wiśni, szczypty przypraw do pieczenia a nawet dymu. Ciało średniej budowy spasuje do potraw mięsnych lecz nie ciężkich, grillowany kurczak, makarony z mięsem, bitki z lekkim sosem pieczeniowo-grzybowym… Winnica znajduje się w najbardziej położonym na południe regionie Niemiec. Najcieplejszy mikroklimat, z dużym zalesieniem wokół a przede wszystkim rejon Kaiserstuhl czyli ziemie po wulkaniczne mają wpływ na koncentrację wina. Producent to Badischer Winzerkeller eG, czyli spółdzielnia… w Polsce słowo spółdzielnia nie kojarzy się zbyt dobrze jako producent, lecz w Niemczech istnieje długoletnia (pierwsza spółdzielnia powstała w 1868 r.) i dobra tradycja kooperatywy. Również są zainteresowani wejściem na Polski rynek.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *