Kim jestem?

Witaj,
rozsiądź się wygodnie, weź do ręki kieliszek i posłuchaj mojej prezentacji. Gotowy? No to zaczynamy!

Mam na imię Furmint. Pochodzę z Węgier (gdzie zajmuję prawie 70% winnic) i jestem białym szczepem winogron. Oczywiście spotkasz mnie również w innych krajach, na przykład w Słowenii, ale tam ukrywam się pod nazwą Šipon. Na świecie słynę z tworzenia win deserowych. Dzięki cienkiej skórce idealnie się do tego nadaję (wyśmienicie, prawda?). Niemniej mam w swojej kolekcji kilka wytrwanych propozycji, które, jestem pewien, zachwyciłyby Twoje podniebienie. Choć produkowane przeze mnie wina są naprawdę zróżnicowane, łączy je jedno – wysoki poziom kwasowości (co jednocześnie stanowi sekret długowieczności Tokajów Aszu).
Kiedy przystawisz kieliszek do nosa, najprawdopodobniej wyczujesz cytrusy, morelę, brzoskwinię, a czasem gruszkę i jabłko. Niech jednak nie zwiedzie Cię ten wachlarz nut zapachowych. Określenie „bardzo aromatyczny” raczej do mnie nie pasuje.
W wersji wytrawnej podawaj mnie do kurczaka, ryb słodkowodnych, schabu, a nawet do śledzi. Na słodko stworzę zgrany duet z deserami, oscypkiem lub serami z niebieską pleśnią. I pamiętaj o odpowiedniej temperaturze! Najlepiej smakuję, mając od 8 do 10 stopni.
I jak? Zadowolony z naszego spotkania?
W takim razie do zobaczenia!

Karolina Kawałek

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *