Festiwal Win Niemieckich 2018

Anna Gmurczyk Adam Pawłowski

21 czerwca był dniem kolejnego już Festiwalu Win Niemieckich. Villa Foksal gościła Niemiecki Instytut Wina i ich gości, przedstawicieli winnic oraz importerów win naszych zachodnich sąsiadów.
Czy Niemieckie winnice mogą wyznaczać drogę rozwoju dla rodzimego winiarstwa ? Na pewno warto podpatrywać tradycję i rozwój enologii w Niemczech.

Kraj o równie trudnych uwarunkowaniach meteorologicznych, górzystym areale z ogromną starannością potrafi zaoferować szeroką paletę stylów. Terroir poszczególnych okolic, posiada różne formacje skalne odbijające swe piętno, nadając charakterystyczny smak a oryginalne i indywidualne podejście enologów pozwala oczekiwać wyniku o najwyższych notach.
Dominują wina białe, doskonałe do pairingu z wieloma potrawami naszej rodzimej kuchni. Król Niemiec, riesling to faworyt wielu degustatorów, lecz na nim nie kończy się zainteresowanie hodowców. Grona Müller-Thurgau, Weißburgunder, Kerner, Gewürztraminer, Grauburgunder, czy czerwone Spätburgunder, Trollinger, Blauer Lemberger, znane są degustatorom na całym świecie.
W przybliżaniu znajomości win za Olzy pomaga od lat Niemiecki Instytut Wina, z którym Anna Gmurczyk zdobywa rzesze zwolenników. Wyniki wzrostu eksportu do Polski są imponujące, dające 100% wzrost w ostatnich dwu latach.
Podczas tegorocznego festiwalu odbyły się dwa seminaria:
Master Class – Bąbelki w kieliszku: odkrywamy niemieckie Sekty, prowadził Tomasz Prange-Barczyński – krytyk winiarski, dziennikarz, redaktor Ferment – pismo o winie.
oraz
Jak zwiększyć obrót winami w restauracji – na przykładzie win niemieckich, prowadzenie Adam Pawłowski – Master Sommelier, współautor książki „Gościnność”.
Warto było, do zobaczenia za rok.

GALERIA ZDJĘĆ:

Marek Gałaj

Tekst i zdjęcia: Rafał Walczak

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *